Ascom

Vi hade några stycken olika private label kunder fram till och med Jane 4/5 (GH388) generationen och Ascom var en av dem men deras sista versionen byggde redan på Jane (GH337). Här är historien om det företaget.

Ascom är ett Schweiziskt bolag som bildades 1987 genom en sammanslagning av tre anrika telecom-bolag i ett försök att anpassa sig till den kommande avregleringen inom telecomindustrin som pågick både i Schweiz och globalt. Bolagen var Hasler (bildat 1852) , Autophon (bildat 1922) och Zellweger (bildat 1875). Alla tre bolagen var, var för sig, lyckosamma och sammanslagningen var rent offensiv. Efter sammanslagningen var det 13 000 anställda, varav ett par hundra fanns i Sverige då Hasler köpt Tateco i Göteborg och Herrljunga 1980. Tateco hade startat redan 1955 och en delen finns fortfarande kvar i dagens Ascom.

Den nya koncernen hade en riktig blanding av telecom-verksamheter, man tillverkar och distribuera bl a utrustning för switching och transmission för trådbunden telefoni, mobila radiosystem, trådlösa telefoner, mobiltelefoner, fax, hörapparater, mynttelefoner, pneumatiska mailsystem och automatiska röstfunktioner. Man var en stor leverantör av utrustning till Schweiziska PTT.

Ganska snart kom man fram till att man var tvungen att fokusera sin verksamhet och man förstod att det inte skulle gå att konkurrera med de stora drakarna som Ericsson, Alcatel eller Siemens om de stora telecom-affärerna. Man valde istället att nischa sig mot företagskommunikationen, t ex köpte man Timeplex av Unisys och fick på så sätt in en fot i USA. Utöver detta ville man också skapa samarbeten med de stora där man själv bidrog med någon del samtidigt som man fick access till något större.

Ett sådant samarbeta var Ascom Ericsson Transmission Ltd 1991 inom SDH teknologi, målet var att sälja utrustning till Swiss PTT, vilket lyckades, men ambitionen var den globala markanden. Men i början av 1990-talet var det svårt med affärerna och till det kom att Schweiz inte gick med i European Economic Area (EEA) 1992 vilket gjorde det besvärligt att göra affärer i Europa.

Detta påskyndade omstruktureringen mot trådlöst och företagskommunikation. Som ett led i detta köpte Ascom Ericsson Paging 1996 och mycket av den integrationen sköttes från Ascom Tateco i Göteborg. Därefter har fortsatt att utveckla trådlösa produkter för företag och organisationer som t ex sjukhus med bas i Göteborg. Fabriken i Herrljunga såldes för knappt ett år sedan men man har kvar kontraktstillverkning hos den nya ägaren, polska Fideltronik.

Dagens Ascom är ett betydligt mindre företag än när det bildades. Ca 1600 anställda inom två huvudområden, Wireless solutions, som är den svenska delen i Göteborg som började med det Tateco som, alltså, köptes 1980. Expansivt, speciellt inom sjukvård med t ex nurse-call system, där man 2011 köpte finska Miratel.

Den andra delen är Network testing, som sysslar med testning av mobiltelefonnät och basen för det är TEMS som Ascom köpte av Ericsson 2009. TEMS utvecklades av Ericsoft och bygger på vår GSM-telefon och har vår signaleringsmjukvara som bas. EMP gjorde droppar med jämna mellanrum för att de skulle kunna hänga med i utvecklingen.

Så av detta Schweiziska företag, Ascom, som en gång sålde våra mobiltelefoner under eget varunamn under 1990-talet består idag av en gren i Göteborg som har haft en hel del med Ericsson att göra inom företagskommunikation och en gren som bygger på TEMS, en produkt som vi i högsta grad är delaktiga i. Visst är det märkliga turer inom vår industri.

av Jan Svensson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.