NMT

Det första kommersiella cellulära mobiltelefonsystem var det som startade i Japan av NTT 1979 men som god tvåa brukar man räkna NMT (Nordic Mobile Telephone) som öppnades 1981. Specifikationsarbetet hade startat redan 1973 och när man drog igång det i hela norden så blev det först med internationell roaming. Att man kunde bli uppringd på samma nummer var man än befann sig kom att bli en av de viktigaste funktionerna för alla mobiltelefonsystem men var inte alls självklart från början. Det hade dock funnits manuella mobilsystem i hela norden tidigare, Finland hade ARP, Sverige och Danmark MTD och Norge OLT, men NMT-450 var det första automatiska.

Det första NMT-systemet som öppnades var dock inte i Norden utan i Saudiarabien, 1.a september 1981, en månad senare följer Sverige och Norge. Danmark och Finland startar sina nät 1982. 1986 utökar man med NMT-900 och nu följer en snabb expansion med Island, Baltikum, Schweiz, Nederländerna, Balkan, Turkiet, stora delar av gamla Östeuropa även visa länder i Asien.

Full duplex, NMT-450 sändareffekt var 15 watt, cellstorlek max 40 km och NMT-900, 6 watt, cellstorlek max 20 km, på en combi med bara 1 watt på en ficktelefon. Detta gjorde att räckvidden för en NMT-450 var fantastiskt bra och helt överlägsen GSM. Framför allt på Island och i den nordiska fjäll- och glesbygden var NMT-450 mycket populär. Automatisk nummerslagning och handover inom ett land var inbyggt från början. Talkvalitén var också mycket bättre i NMT, om bara täckningen var bra, och jämfört med dagens smartphones så är det en jättestor skillnad.

En svaghet var att talet sändes helt utan kryptering varför man enkelt kunde avlyssna pågående samtal. Så småningom införde man en scrambler men den var också enkel jämfört med vad som senare kom på GSM. Det fanns också data mode och till och med en ”SMS” funktion som ingen riktigt förstod sig på då. En annan sak som man inte tänkt på från början var att man borde se till att det bara fanns en telefon per abonnemang i nätet samtidigt för att råda bot på detta införde man en SIS modul som var en unik krets som följde med varje telefon. Sedan hängde SIS modul och abonnemang ihop, behövde man sedan reparera sin telefon var man tvungen att flytta över modulen till utbytestelefonen. Något som säkert påverkad att man introducerade SIM-kortet i GSM.

NMT fanns kvar på många ställen ända fram till efter millennieskiftet och på Island höll man liv i sitt NMT-450 ända fram till 2010.

Nämnas bör också att parallellt med NMT fanns det ytterligare ett analogt nät i Sverige som hette Comviq. Det startade sin verksamhet något före NMT-450 men blev aldrig lika stort.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.