Personal Communication Service

I december 1994 startade FCC i USA en auktion av licenser på frekvensbandet 1850-1990 MHz för bredbands-mobiltelefoni. 3 månader senare hade man sålt 99 licenser i 48 regionen för 7 miljarder dollar. Det var totalt 21 olika operatörer som köpte licenser och flest köpte Sprint Spectrum-APC, AT&T Wireless och Primeco (idag i Verizon). Att försöka spåra hur alla dessa licenser har hamnat där de finns idag är nästan omöjligt då det har skett så många olika köp, övertaganden, tvångsförsäljningar och namnbyten på den amerikanska operatörsmarknaden. Frekvensbandet kallades PCS, (Personal Communication Service) och myndigheten definierade vad det skulle användas till men ställde inga strikta krav på vilken teknik som operatörerna fick använda. I princip fanns det tre olika lösningar CDMA, D-AMPS eller PCS1900 (baserat på GSM). Det första kommersiella PCS systemet som togs i drift var ett PCS1900-system i Washington-Baltimore hösten 1995, det drevs av operatören Sprint och man använde Ericssons infrastruktur. Givetvis hade vi en singel band telefon, CH337, klar till lanseringen. Sprint väljer senare att köra CDMA när de ska bygga ut sitt heltäckande PCS-nät och säljer av PCS1900-systemet i Washington till det som idag är T-Mobile US.

AT&T väljer att köra vidare med D-AMPS även på 1900 MHz. Vi gör också telefoner till det som då blir både dual-mode och dual-band (AMPS/D-AMPS 850, D-AMPS 1900), dessa telefoner görs i RTP. Senare, i slutet av 1990-talet, bestämmer sig AT&T att överge D-AMPS och gå över till GSM. Troligen förstår AT&T att de inte ensamma kan driva D-AMPS utvecklingen för både nät och telefoner. För att stödja denna systemaffär för Ericsson utvecklar vi en dual-mode produkt i Lund, CF888, som ska stödja Analogt AMPS (800 Mhz) och digitalt PCS1900. Projektet kom att kallas AP-Lotta, och blev mycket mera omfattande än vad som planerades. CF888 lanserades sommaren 1999.

Primeco och Sprint väljer Qualcomm-baserat CDMA. Cingular fanns inte vid tidpunkten auktionen utan skapades 2000 genom sammanslagning av flera ”Belldöttrars” mobilsatsningar varav många redan körde PCS1900. 2004 köpte Cingular AT&T Wireless och bytte samtidigt namn på det sammanslagna bolaget till AT&T mobility som då enbart använder PCS1900 för PCS. D-AMPS, som också kallades TDMA, stängdes ner helt 2007-8 i USA och idag kör man GSM även på 800 MHz.

Något år senare genomför Kanada en liknade auktion och frekvensbandet används också i delar av Latinamerika.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.