Schrack

Vi använde oss av andra varunamn på våra telefoner i början. Vi kallade projekten för Private Label’s och för en del gjorde vi unika mekaniker medan för andra bytte vi bara ut ”Ericsson” mot något annat. Bang & Olufsen och Sharp behöver ingen förklaring men andra, som t ex Schrack, kanske inte är så klara.

Ericsson har varit närvarande i Österrike i drygt 100 år. 1908 ingick man ett partnerskap med Deckert & Homolka och ur detta samarbete blev det Ericsson Austria AG 1911. 1939 köper Eduard Schrack, en pionjär inom österrikisk radioindustri, en första andel i bolaget. Vad som sker under WW2 vet jag inget om men 1948 tar Schrack över helt och driver bolaget Schrack AG vidare som ett självständigt familjeägt företag. Under 1950-talet kommer sonen Eduard Harald Schrack in i bolaget och han fortsatte att utveckla det till att bli en av de största teknikindustrier i Österrike. Man sysslar mest med elektrokomponenter för el, telekom och dataindustri. 1978 börjar man samarbeta med Ericsson igen. Schrack är då ett starkt varunamn i Österrike och i Östeuropa som Ericsson använder för infrastrukturaffärer men också för att sälja mobiltelefoner till Österrikes ETACS nät. 1991 köper Ericsson 33,5 % av Schrack Electronic AG, 1993 ökar Ericsson sitt ägade till 80 % och byter namn till ”Ericsson Schrack Electronik”. 1994 knoppas Larm- och säkerhetssystem av till ett självständigt bolag (Schrack Seconet) som finns kvar idag. 1997 köper Ericsson de sista 20 % av det bolag som nu heter Ericsson Austria.

Schrack driver parallellt Schrack Components vidare och blir bl a världsledande på PCB monterade reläer, den verksamheten säljs av till Siemens 1994.

Andra delar finns fortfarande kvar, efter att varit del av franska Rexel är nu Schrack Technic ett självständigt bolag och gör elektrokomponenter och kablar till massa olika tillämpningar inom industrin t ex till solenergi. Men nu finns ingen inblandning från familjen Schrack längre.

Under sent 1980-talet och tidigt 1990-tal så valde vi alltså att saluföra våra ETACS – telefoner under varunamnet Schrack i Österrike, t ex Gina, Olivia och Sandra. Men det enda vi gjord var att ersätta namnet ”ERICSSON” med ”SCHRACK” på lurar, telefoner, manualer och typskyltar. Då krävdes ju också lokalt typprov i varje land.

När sedan GSM introduceras ändrades ju hela marknadsspelet och betydelsen av lokala varunamn minskade. Så även i Österrike, som då kunde ta samma telefon som vi redan skeppade till Tyskland och Ericsson blev det naturliga varunamnet även i Österrike.

Ericsson Austria finns kvar idag och bedriver fortfarande en verksamhet som sträcker sig utanför Österrike och verkar som ett brohuvud mot Central- och Östeuropa.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.