Co-brand, Private Design & Private Label

up

 

Som vi diskuterar  i ODM-kapitlet är det inom konsumentproduktindustrin vanligt att företag dels säljer produkter under olika varumärken och dels köper in produkter och sätter på sitt eget namn.

Kombi 450 VOLVO 2Ericssons mobiltelefonverksamhet var inget undantag. Redan från första stund samarbetade vi med Panasonic  i projekten med Kombi- och Kurt-telefoner. En annan kund som tidigt sålde våra telefoner under eget  namn var Volvo. Med svart plast och vita knappar såldes våra tidiga telefoner utan att Ericsson nämndes. Vår interna benämning på detta var Private Label. Det försvann för vår del när varumärket Ericsson blivit ordentligt etablerat.

<- NMT450 kombi som Volvo

Ascom Discovery-Redigera

beocom GSM-Redigera marikoEn avancerad variant av Private Label var Private Design. Då fick kunden även en unik design som vi inte använde själva. Kulmen på detta kom i Jane-familjen och dess fortsättning Jane 4/5 med tre företag som fick egna mekanikdesigner: Ascom, Bang & Olufsen och Sharp. Det visade sig att Private Design krävde mycket arbete men gav väldigt lite tillbaka. Det fick därför ingen fortsättning.
<- Private design i Jane familjen: Ascom (”Yvonne”), Bang & Olufsen (”Birthe”) och Sharp (”Mariko”)

 

 

T28s WIND blåCo-branding är ett samarbete mellan två varumärken, i huvudsak för att skapa en gemensam produkt, kampanj eller annan marknadsföringsaktivitet i syfte att gynna de båda aktörerna. Co-brandingkunder var för Ericsson främst olika nätoperatörer. Dessa subventionerade telefonerna mot att de låstes mot det egna nätet. Som framgår t.ex. av Jane-kapitlet, valde de flesta av kunderna att ha egna boxar och manualer. Efter att DCS1800 tillkommit blev det vanligt att co-branded-kunder även krävde att få egna mjukvaruversioner med vissa unika inställningar eller kanske en egen starthälsning. De operatörer som tillkom behövde profilera sig mera.

<- T28s för operatören Wind

 

 

 

ER209i closedMånga gånger använde kunderna – operatörerna – egna beteckningar på telefonerna. T.ex. slutar alla co-brandade telefoner vi sålde till AT&T i USA med bokstäverna lx medan telefonerna till DoCoMo i Japan hette något på ER: ER205, ER207 och ER209i.

<- ER209i.

 

 

 

 

up