Telefonens delar

up

Display eller teckenfönster

På de äldsta bestod displayen av segment som tändes och skapade bokstäver och siffror. Nästa steg blev en dot-matris där varje ljuspunkt kunde hanteras för sig och ge möjlighet till varierad stilstorlek eller t.ex. kinesiska tecken. Istället för display sa vi ibland LCD (liquid crystal display).

Sandra (20 av 20)_2

 

<- Segmentdisplay. Förutom två rader med segment fanns ett antal symboler som kunde tändas upp. SERV stor för att man hade kontakt med nätet och luren visade pågående samtal.

 

 

Segmentdispl2

 

<- Dotmatrisdisplay

 

 

 

 

 

 

 

 

Tangentbord eller knappsats

Under telefonens frontplast låg en tangentbordsmatta i gummi med telefonens knappsats. På enklare telefoner var den av gummi medan den på dyrare modeller hade förstärkts (”hardtop”).

hardtop vs softtop keys <- Tangentbordsmattor. Till vänster av gummi och till höger hardtop.

 

 

 

 

 

Systemkontakt

För att kunna ansluta laddare, bilhållare och andra tillbehör behövdes en systemkontakt, vanligen placerad i botten på telefonen. Allteftersom telefonerna krympte i storlek behövde vi skapa smalare och smalare kontakter. En ny kontakt innebar också att nya laddare och tillbehör behövde tas fram.

Bild 17 Bild 13  Bild 19  Bild 14

 

 

^ Olika generationer av systemkontakter.

Antennkontakt

Innan de olika näten hade fullgod täckning behövdes det ofta en yttre antenn i bilar. Dessa satt på olika ställen i olika telefongenerationer och därför krävdes det hela tiden nya bilhållare. När telefonernas livscykler blev kortare tröttnade kunderna på att hela tiden behöva byta utrustning i bilen och bilhållarna försvann ur sortimentet och med dem behovet av yttre antennkontakter.

Antennkontakt

 

 

<- I mitten till höger syns antennkontakten.
Den blå ringen kallades antennring var ren design och fanns i olika färger.
De guldpläterade skruvarna användes dels som batterikontaktering, dels för att hålla ihop telefonen.

 

 

 

up

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.