Veckans Gäst: Per Baldetorp

Per Baldetorp Gjorde på Ericsson:

Kom över före jul 1987 från Ericsson Radio och var inledningsvis chef för basbands- och mjukvaruutvecklingsgrupperna.

Tog så småningom över HVM alltså Produktvårdsenheten.

Senare chef för PIRarna (Product Integration Responsible) för att i samband med sin egen nertrappning bli just PIR i Linda projektet.

Gör nu:

Pensionär och student (främst kognitionsvetenskap men även geologi och ekologi). Flitig bloggare.

Favorittelefon:

Nina Sandra

Bästa minne/minnen:

Jobbet med en spännande ny (och ständigt krympande) teknik och med produkter som var på allas läppar.

Värsta minne/minnen:

Batterierna som exploderade på kombitelefonerna. Batteriglappet på Emma telefonerna som Per anser gjorde att Nokia fick ett onödigt försprång.

2 svar på ”Veckans Gäst: Per Baldetorp”

 1. Hej PG och Jan!

  Tack för ett trevligt samtal igår.
  Vi pratade ju om trevliga minnen – och jag kunde inte komma på något specifikt då. Men så kom jag att tänka på våra ”kära” problemområden: känslighetsnedsättningen på kanal 5 och 70 i NMT-världen och humlan i GSM-världen.
  Den senare är faktiskt förknippad med ett trevligt minne för min egen del. På en av telefonmodellerna hade vi kämpat både länge och väl med att få rätsida på humlan – utan att lyckas. Vi trodde, att vi hade gjort allt, då jag tog hem en prototyp och labbade lite hemma. Vi visste ju, att humlan bland annat ”alstrades” i det högimpediva mikrofoninterfacet och av en händelse började jag testa med lite olika vinkelmontagelägen (rotationsmässigt) av mikrofonkapseln. Och si – då fann jag ett läge där humlan i stort sett försvann helt! Efter det kunde vi tillsammans nysta upp hela problematiken. ”Bovmikrofonen” hade bland annat ett asymmetriskt placerat förstärkarsteg i sig som likriktade ner GSM-pulserna i det hörbara området (talbandet) och då gick det ju inte att filtrera bort humlan – utan att samtidigt ta bort själva talet.
  Jag minns, att jag dagen efter faktiskt fick OK på att bryta ett pågående PQM för demo – sådan fokus var det på detta elände. Jag kan fortfarande se framför mig hur Mats L och Dan R (kanske du också – Jan) kom störtande ner till vårt lab för att konstatera framgången.

  Mvh/Per

  Svara
 2. ”flitig bloggare” – tja men om någon råkar vilja se, vad jag skriver (verkligen blandat innehåll), så kolla på ”slannajten” – där får ni också veta vad detta märkliga dialektord betyder. /Per

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.