Batteriproblem nu och då

I veckan har vi läst om att Samsung måste återkalla sin Galaxy Note 7 på grund av att den kan fatta eld. Orsaken uppges vara batteriproblem. Läs mer här. Det får oss att minns de batteriproblem som gjorde att Ericsson HotLine Combi telefoner exploderade i maj 1988 som finns med i boken. I samband med att vi höll på med arkivflyttningen nyligen hittade vi Lennart Lundahls mapp från när det begav sig och passade på att kopiera några av dokumenten innan de försvann norrut.

Orsaken till problemen var en kombination av att ett litiumbatteri av märket SAFT som hade vassa kanter tryckets ner för mycket vid montering i kombination med att mönsterkortfabriken i Kumla inte hann med i den uppskruvade produktionstakten utan måste få hjälp av en dansk tillverkare som hade ett för mjukt ytskikt på kretskorten. Om batteriet låg emot kretskortets ytskikt kunde det vid vibration hända att ytskiktet skavdes bort och batteriet kom i kontakt med en ledare under och exploderade med våldsam kraft.

 

Kombi exploderande batteri

 

 

 

 

 

 

Det var dramatiska dagar när telefonerna hade exploderat och i princip alla som var involverade nämnde detta under våra intervjuer som sitt värsta minne från Ericssontiden . Här nedan finns Flemming Örneholms information internt, försäljningschefen Kjell Johansson fax till återförsäljarna och Nils Rydbecks internmeddelande. Vidare Ericsson pressmeddelande och hur Sydsvenskan skrev.

Flemming1 Flemming2 Kjell e NilsintEricssonExploderande mobiler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som vi berättade i boken skadades ingen och det blev mycket goodwill för att man i serviceorganisationen hade kvällsöppet och snabbt fixade till stationerna. Här nedan finns det servicemeddelande som gick ut, annonsen som bad kunderna lämna in sina telefoner och var serviceställena fanns..

si1Si2si3 si4Annons Serviceställen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.